OSPRAVEDLNENIE NEPRÍTOMNOSTI v šk. roku 2023/24

01.09.2023 20:06

Predprimárne vzdelávanie je pre deti, ktoré dosiahli 5 rokov veku k 31. 08. 2023 povinné, a preto dôvodom neprítomnosti majú byť skutočne len objektívne dôvody.

Neprítomnosť dieťaťa ospravedlňuje materská škola (ďalej len "MŠ") na základe žiadosti jeho zákonného zástupcu alebo zástupcu zariadenia; vo výnimočných a osobitne odôvodnených prípadoch MŠ môže vyžadovať lekárske potvrdenie o chorobe alebo iný doklad potvrdzujúci odôvodnenosť neprítomnosti. Ak neprítomnosť dieťaťa, ktoré plní PPV, z dôvodu ochorenia trvá najviac sedem po sebe nasledujúcich vyučovacích dní, neprítomnosť ospravedlňuje zákonný zástupca alebo zástupca zariadenia; ak neprítomnosť takého dieťaťa z dôvodu ochorenia trvá viac ako sedem po sebe nasledujúcich vyučovacích dní, vyžaduje sa aj predloženie potvrdenia od lekára, ktorý má vedomosť o prebiehajúcom ochorení (bez obmedzenia počtu ospravedlnení počas školského roka), v opačnom prípade pôjde o neospravedlnené vynechávanie PPV. Potvrdenie od lekára môže byť MŠ alebo rodičovi zaslané aj e-mailom; pokiaľ lekár nevie potvrdenie zaslať e-mailom, môže lekár o ňom školu informovať telefonicky.

ZHRNUTIE: Rodič predškoláka musí nahlásiť materskej škole a ospravedlniť každú jeho neprítomnosť:

- do 7 dní stačí ospravedlnenie rodiča,

- nad 7 po sebe nasledujúcich vyučovacích dní musí rodič predložiť “Potvrdenie o chorobe”, ktoré vydáva detský lekár, v opačnom prípade by išlo o neospravedlnené dni. Neospravedlnené dni v mesiaci (viac ako 5 dní) sa potom riešia rovnako ako v prípade základnej školy uplatnením inštitútu osobitného príjemcu rodičovských dávok, teda prídavku na dieťa a príspevku k prídavku na dieťa.

Mgr. Ľuboslava Binderová, riaditeľka školy